Kirkot kutsuvat

Kutsu kirkkoon tarkoittaa kutsua myös kirkkorakennukseen. Kirkot ovat aina olleet hiljentymisen paikkoja, mutta myös vilkkaan seurakunta- ja kulttuurielämän keskuksia. Kirkossa seurakuntalaiset kohtaavat toisensa jumalanpalveluksissa ja lukuisissa muissa tilanteissa.

Kirkkoon tutustuminenkin on kohtaamista.

Lahden neljän evankelisluterilaisen seurakunnan pääkirkot ovat: Ristinkirkko (Keski-Lahti), Launeen kirkko, Joutjärven kirkko ja Salpausselän kirkko.

Lahden ensimmäinen kirkko, nk. vanha kirkko tai puukirkko, rakennettiin vuonna 1890 ja purettiin 1977, jolloin samalle paikalle rakennettiin uusi Ristinkirkko.

Kristinusko tuli Lahden seudulle keskiajan loppupuolella. Hollolan kirkkoa ryhdyttiin rakentamaan tiettävästi 1480-luvulla. Oma seurakunta Lahdesta tuli vuonna 1916. Kaupungiksi Lahti oli muuttunut jo yli kymmenen vuotta aikaisemmin 1905.

Lahden seurakunta jakaantui sittemmin neljäksi niin, että Launeen seurakunta perustettiin vuonna 1955, Joutjärven seurakunta vuonna 1960 ja Salpausselän seurakunta vuonna 1961. Jäljelle jäänyt osa Lahden seurakunnasta sai nimen Keski-Lahden seurakunta.