Mukkulan kirkko

Lahden uusin kirkko on kuin kiihkeän matkanteon pysäyttäjä. Keskelle kylää ja vilkkaaseen risteykseen 1993 rakennettu Arkkitehtityö Oy Juhani Bomanin suunnittelema Mukkulan kirkko hämmästyttää muodoillaan: se tuntuu elävän katsomissuunnan mukaan.

Kirkon alttariseinällä on syvä symbolinen merkitys. Kapeiden ikkunoiden kehystämänä on paasimainen rakennelma, jonka sisään sakaristo jää. Vertauskuva kuvaa Jeesuksen hautaa ja hiukan liikahtanutta kivipaatta, joka jo päästää valon sisään.

Mukkulan kirkko tarjoaa seurakunnalle laajat ja monipuoliset käyttömahdollisuudet. 200-paikkainen kirkkosali liittyy siirtoseinällä seurakuntasaliin, joka yleensä on kalustettu pöydin ja tuolein kokouksia sekä juhlia varten. Sali voidaan myös kalustaa kokonaan tuolein, jolloin istumapaikkoja on yhteensä 360.

Vuonna 1993 valmistunut Mukkulan kirkko toteutti myös pitkään eläneen kulttuurillisen haaveen: kirkossa soivat 14-äänikertaiset renesanssityylin urut, jotka on rakentanut Kangasalan Urkurakentamo Oy.

Kirkon tekstiiliteokset on luonut Kirsti Rantanen. Erityistä huomiota herättävät viisi kirkkovuoden eri ajankohtiin liittyvät reliefit, "lohkareet", joista yksi vuorollaan toimii alttariteoksena.

Perustiedot

• Valmistunut 1992
  • Kerrosala 1033 m2, tilavuus 5300 m3
  • Istumapaikkoja 360
  • Suunnittelu: Juhani Boman
  • Maanpohjatutkimukset: Geosto Oy
  • Rakennussuunnittelu: Insinööritoimisto Pekasti Oy
  • LVI-suunnittelija: Insinööritoimisto Lahden Niemi Oy
  • Sähkösuunnittelija: Insinööritoimisto Juhani Mäkelä Oy
  • Pääurakoitsija: Haka-Rakentajat Oy
  • LVI:työt: Hämeen Vesi ja Lämpö Oy
  • Sähkötyöt: Lahden Sähkö-Säätiö Oy
  • Urut: Renessanssiurut, Kangasalan urkutehdas
  • Kirkkotekstiilit: Kirsi Rantanen
  • Kokonaiskustannukset 16 miljoonaa markkaa.

Mukkulan kirkko
Keski-Lahden seurakunta
Kilpiäistentie 1, 15240 Lahti
Vahtimestari puh. 044 7191 502

Virtuaaliesittely

Esteettömyys
Kirkkosaliin pääsee katutasosta pyörätuolilla ja aulassa on inva-wc, alakertaan on myös kulku katutasosta jossa myös inva-wc.

Induktiosilmukan kuuluvuusalueen kartta on kirkon ilmoitustaululla.